Als je iemand verliest die je erg dierbaar was in je leven verandert er veel. Rouwen kun je zien als een proces om met die grote verandering om te gaan. De wereld gaat er anders uit zien, je hebt opeens andere prioriteiten en jij verandert maar de mensen om je heen niet.

Rouw is een groot en breed begrip.

Je kunt het zien als alle gevoelens, gedachten en gedrag die ontstaan door het verlies van een dierbare. Maar je kan ook rouwen als je relatie uit gaat, als je je baan kwijtraakt of als je bijvoorbeeld een been kwijtraakt in een ongeluk (even heel iets anders, maar ook dat gebeurt helaas). Je moet dan gaan leren leven met iets wat nooit meer terugkomt. Ik richt mij vooral op het verlies van een dierbare.

Aan de ene kant vecht je tegen de pijn en het verdriet. Aan de andere kant wil je ‘gewoon weer een normaal’ leven leiden. Er heeft een grote verandering plaatsgevonden wat jou leven overhoop heeft gegooid. En dit zul je opnieuw moeten gaan vormgeven.

Rouw is dus eigenlijk verschillende dingen:

– Je hebt de emotionele reactie, de pijn die je van binnen voelt en het verdriet.
In mijn geval was ik, naast deze dingen, ook heel boos, wanhopig en had ik een schuldgevoel.

– Rouw is ook het aanpassen aan de nieuwe situatie.
Bij ons thuis was de hele gezinssituatie verstoord bijvoorbeeld. We waren altijd met zijn 4e geweest en nu opeens met zijn 3e. Dit had veel effect op de band tussen mij en mijn moeder. De balans was verstoord waardoor we vaak discussies of zelfs ruzies hadden. Hier heb ik gelukkig na een tijdje goed over kunnen praten met haar en hebben we alles uitgesproken.

– Betekenis geven aan het verlies hoort ook bij rouw.
Want wat betekend het nou voor jou dat die persoon is weggevallen? We vragen ons vaak af ‘waarom?’ waarom is dit ons overkomen? Waarom heeft hij dit verdiend? Ik noem dit ook wel zoeken naar een manier om anders vast te houden. Fysiek zal die persoon er namelijk nooit meer zijn helaas. Maar diegene leeft wel verder in je hart. De liefde voor die persoon zal altijd blijven.

– Als laatste hoort het opnieuw vormgeven van je leven ook bij rouw.
Voor jou staat alles even stil, terwijl iedereen om je heen doorgaat. Je toekomstbeeld is misschien ook wel veranderd. Hoe wil jij je leven verder leven? Ik zei altijd meteen: ik ga nu ECHT genieten van het leven, want het kan zomaar over zijn. Ik stop met de dingen die ik niet leuk vind. Zo was ik aan een studie begonnen die ik niet leuk vond. Daar ben ik mee gestopt en heb mij gefocust op een studie die ik wel leuk vond. Dat vond ik belangrijker dan garantie op een goede baan later.

Rouw is een proces.

Zowel een emotioneel als een denk proces. Het is niet een proces van ergens overheen komen of loslaten. Het is een proces van aanpassen, leren en een nieuwe manier voor jezelf vinden.

Kijk hier de video ↓

lisa van heusden rouwbegeleider

Heb je vragen of wil je even praten? Neem dan contact met mij op!

Ik geef toestemming om mijn gegevens op te slaan en te verwerken.

Ik wil tips en aanbiedingen ontvangen per e-mail.