Je vader of moeder is de persoon die er altijd geweest is. Je hele leven lang. Jouw rots in de branding. En opeens valt dat weg. Wat voor impact dat heeft lees je hieronder.

Je vader of moeder hoort niet dood te gaan. Niet zo vroeg in ieder geval. Misschien pas als ze oud en gerimpeld zijn en een mooi en lang leven hebben gehad. En dan nog steeds doet het pijn.

Het overlijden van een van je ouders (of beide ouders) is heel erg ingrijpend. Vanaf dat moment zal je leven nooit meer hetzelfde zijn.
Voor mij voelde het als een groot zwart gat waar ik in viel toen mijn vader kwam te overlijden. Een gat die door niemand op te vullen is.

Al die kleine dagelijkse dingen die je nooit meer samen kunt doen. Je kan elkaar nooit meer spreken en nooit meer aanraken. Nooit meer samen lachen. En alle vragen die je nog gaat hebben.. En dan zie je ook nog je eigen moeder of vader die verdriet heeft. Soms is de andere ouder zoveel bezig met zijn/haar eigen verdriet dat er voor jou dan even iets minder aandacht is. De andere ouder komt er alleen voor te staan. En er valt ook een inkomen weg. Allemaal zorgen.

Jongeren gaan zich vaak verantwoordelijk hiervoor voelen. Ik probeerde mijn moeder te helpen waar ik kon en kon dan bijvoorbeeld heel erg geïrriteerd worden als ik zag dat mijn broertje dat niet deed. Of wat in ieder geval naar mijn idee niet zo was. Ik maakte me zorgen over mijn moeder en alles wat op haar schouders kwam te liggen.

Je gaat je als jongere bewust of onbewust volwassener gedragen dan dat je je voelt.

De relaties onderling veranderen

Binnen het gezin gaan de relaties veranderen als er iemand is weggevallen. De hele balans wordt verstoord en moet opnieuw uitgezocht worden.
Veranderingen kunnen hierbij zorgen voor wrijving. Als je vader bijvoorbeeld iemand was die de vrede bewaarde onderling, kan dat nu anders gaan worden. Of als je moeder altijd degene was die grapjes maakte en de lol er inhield, zal je dat ook gaan merken.

Zo’n verandering binnen het gezin is zeker niet makkelijk. Maar het is wel begrijpelijk en logisch. Niet alleen de balans is verstoord onderling, maar iedereen binnen het gezin verandert ook als persoon. Jij ook.

Er gebeurt zoveel meer dan alleen het overlijden van een vader of moeder.

    • De balans in het gezin is verstoord
    • De rollen veranderen
    • Iedereen voelt allerlei emoties

Hoe ga je hiermee om?

1. Blijf erover praten met elkaar en spreek frustraties op een normale manier uit.
2. Het kost tijd om de balans weer te herstellen en voordat iedereen weer zijn plekje gevonden heeft. Geef het ook die tijd.
3. Neem ook die momenten voor jezelf als je dat nodig hebt. Je hoeft niet alles op te lossen of overal voor te zorgen.
4. Hoe ziet de ideale situatie er voor jou uit? En wat moet er gebeuren om dat te krijgen?

Lisa van Heusden rouwbegeleider