Rouw is een proces, we noemen het ook wel rouwverwerking. Op een emotioneel niveau en op denkniveau. Over wat rouw is lees je hier. Hoe lang het precies duurt is moeilijk te zeggen. Vooral omdat dit per persoon verschilt.

Rouwverwerking hoe lang duurt dat?

Tijdens het rouwproces, ook wel de rouwverwerking, zijn er pieken en dalen. Op het begin zul je bijvoorbeeld veel pijn en verdriet ervaren, terwijl je op een later moment misschien meer op zoek bent naar jezelf. Doordat je een dierbare bent verloren, iemand waarvan je heel veel gehouden hebt, zal die persoon altijd in je hart blijven. Er staat geen tijd voor. Het is eerder de tijd ervoor nemen.

We lopen samen over het strand, iets wat ik wel vaker doe. En dan vraagt Stella mij, “Lisa, hoe lang heeft dit allemaal bij jou geduurd?”. Stella is begin twintig en is een jaar geleden haar vader verloren. Een jaar later worstelt ze nog elke dag met het gemis van haar vader. Maar ook met de toekomst. Want wat wilt zij nou eigenlijk verder? En al die momenten die eraan gaan komen, zoals trouwen, waar hij niet bij zal zijn, ziet ze nu al tegenop. Ze is opzoek naar houvast, maar weet niet waar te beginnen.

‘s avonds in bed is dit het ergst. Dan gaat ze liggen piekeren. Of ze wel de juiste keuze heeft gemaakt betreft haar studie. Of het ooit nog goed gaat komen. En hoe het nu verder moet. Vooral die onzekerheid en het allemaal niet weten houd Stella wakker.

Stel geen deadline voor jezelf

We lopen verder over het strand en ik vertel haar dat ik niet precies kan zeggen hoe lang het bij mij geduurd heeft allemaal. Ik vertel haar wel dat het langer duurde dan dat ik in eerste instantie bedacht had. Maar dat is het hem nou juist. Ik had een tijd voor mijzelf neergezet, een deadline als het ware. En ook al geef je jezelf een jaar of langer, zodra ik die deadline niet haalde had ik het gevoel van falen. Terwijl dit eigenlijk best raar is. Want van iemand houden kent geen tijd toch? Waarom moet iemand missen dit wel hebben dan.

We praten verder en opeens valt het kwartje bij Stella. Ze realiseert zich dat ze bang is voor de toekomst. Voor alle confrontaties die er nog aan gaan komen. Voor alle onzekerheden betreft werk bijvoorbeeld of liefde. En ze wil hiermee aan de slag gaan, maar hoe?!

De week erna komt ze naar me toe met al haar angsten uitgeschreven. Samen kijken we ernaar en praten we erover. We verdelen ze in minst belangrijk naar meest belangrijk. En vervolgens gaan we kijken naar waar ze wel al zeker over is. En eindelijk zie ik weer een lach op Stella haar gezicht verschijnen. Vol enthousiasme verteld ze over haar ideeën en dromen.

Na de uitgebreide lunch gaan we verder met het maken van een duidelijk plan van aanpak. En kijken we naar hoe Stella sommige van haar angsten kan overwinnen. Stapje voor stapje gaat Stella ermee aan de slag. Ze leeft meer in het nu en geniet van de dingen om haar heen. Een paar maanden later belt ze me op en verteld ze uitgebreid over een van haar overwonnen angsten.

Neem er de tijd voor

Rouwen is niet alleen maar doorgaan en doen wat anderen van jou verwachten. Het is goed luisteren naar jezelf, je bepaalde dingen realiseren en er de tijd voor nemen. Je mag diegene blijven missen, omdat je ook van diegene blijf houden.

lisa van heusden rouwbegeleider

Wil jij net zoals Stella met mij aan de slag? Krijg hier meer informatie >>