Over Lisa2020-03-13T12:43:16+00:00

HOI, IK BEN LISA

Ik geef rouwbegeleiding aan jongeren en jongvolwassenen met rouwverwerking en alles wat daar bij komt kijken. Zo’n ervaring is namelijk niet niks en kan een grote impact op je achterlaten. Bij het overlijden van een dierbare als jongere heeft het niet alleen gevolgen voor je gevoelens, maar ook op je school, je bijbaantje, je vriendengroep, je rol in het gezin en het beeld wat je van jezelf hebt. Je voelt je niet meer hetzelfde als leeftijdsgenoten, en je wilt ook geen aandachtsvrager zijn. Tijdens de rouwbegeleiding gaan we samen aan de slag. We maken o.a. een persoonlijk plan en ik leer je hoe je met alle emoties en struggles om kan gaan. Zodat ook jij weer alles uit het leven kan halen wat erin zit.

Dit is mijn verhaal:

MIJN VERHAAL

Lisa van HeusdenLisa van Heusden

Ik was 17, een puber in haar eindexamens en klaar voor de volgende stap, studeren.

Ik stond voor een paar pittige keuzes maar 1 ding overheerste alles. Mijn vader was ongeneeslijk ziek en ik moest afscheid nemen van mijn maatje.

“De gebeurtenis in mijn leven die alles veranderde.”

Ik kwam thuis, mijn fiets was voor de zoveelste keer gestolen en een beetje angstig belde ik mijn moeder op. ‘niet schrikken Lies’, hoorde ik mijn moeder zeggen. ‘Maar papa en ik zitten in het ziekenhuis’.
De rollercoaster van ziekenhuis bezoeken, onzekerheid en grote veranderingen begon. En in mei 2011, één jaar later, overleed mijn lieve vader aan alvleesklierkanker..

Ik wilde sterk zijn. Ik wilde doorgaan zoals ik dat had gepland, mijn eindexamens halen en gaan studeren. Maar eigenlijk voelde ik mij eenzaam en verlaten. Aan de ene kant wilde ik niet anders zijn dan anderen van mijn leeftijd, dus ging ik door en zette een lach op mijn gezicht. Ik wilde niet dat mensen het aan mij zagen, maar vond het ook verschrikkelijk als mensen het niet zagen. Als je als jongere te maken krijgt met zo’n groot verlies, gaan er heel veel verschillende emoties door je heen.

Een paar jaar later kwam bij mij het besef pas. Het besef dat ik had geleefd naar de voor mijn idee verwachtingen van anderen, op de automatische piloot, in overlevingsstand. Ik was mijzelf kwijt geraakt en zat met veel verschillende vragen in mijn hoofd. De eerste keuze die ik weer voor mijzelf heb genomen is om een half jaar op stage te gaan in San Francisco. Weg van die veilige omgeving, en weg van al mijn sociale contacten. Even helemaal op mijzelf aangewezen zijn.

“Ik ging het roer omgooien.”

Wie ben ik zonder mijn vader?
Waar geniet ik nou echt van?
Hoe zie ik mijn toekomst voor me?

Vandaag de dag kan ik zeggen dat dit mij gelukt is. Ik heb mijzelf teruggevonden en ik heb de balans gevonden tussen het gemis van mijn vader en genieten van het leven. Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Niet het loslaten, maar het vinden van een andere manier voor het vasthouden.

Ik help anderen hiermee, omdat ik bij mijzelf heb gemerkt hoeveel het mij gebracht heeft. Het verdriet overheerst niet meer in mijn dagelijks leven, ik heb weer energie om dingen te doen en ik kan weer genieten van het leven. Ik ben van overleven naar leven gegaan.

“Ik geloof dat jij ook je eigen geluk kan creëren.”

Door middel van mijn persoonlijke 1-op-1 rouwbegeleiding in Haarlem help ik jou verder. Ik leer je hoe je om kan gaan met al die verschillende emoties die je voelt en ik leer je langzaamaan weer die balans terug te vinden tussen het gemis en het genieten. Naast mijn persoonlijke ervaring heb ik er ook een opleiding voor gevolgd.

lisa van heusden

En voor nog meer inspiratie…