//Mijn 4 lessen van een ongezonde relatie

Mijn 4 lessen van een ongezonde relatie

By |2019-03-19T19:30:26+00:00april 3rd, 2019|Tips|0 Comments

‘Dat zal mij nooit overkomen’ of ‘hij hoeft maar iets te doen en ik ben weg’. Herken je deze uitspraken? Dit is wat ik altijd dacht en wat mijn omgeving ook van mij dacht. Ik weet nog goed dat mijn nichtje zei toen ze hoorde in wat voor relatie ik eigenlijk had gezeten, ‘Hè Lies, hoe kan dat nou? Als er iemand was waarbij ik vertrouwde dat het wel goed zou komen was jij het wel!’. En toch overkwam het mij ook. Een ongezonde relatie, waarbij ik het niet heb over een vriend die heel erg claimend was of een vriend die heel erg jaloers was. Waarover dan wel? Dat is misschien iets voor een volgende keer.

Voor nu wil ik je heel graag mijn lessen meegeven die ik eruit gehaald heb!

Les 1. Kom voor jezelf op en geef je grenzen aan
Gebeurt er iets wat jij echt niet oké vindt? Geef dit aan, kom voor jezelf op en geef vooral ook je grenzen aan. Wees vooral eerlijk tegen jezelf hierin. Je hoeft het niet per se tegen je partner te zeggen, maar je kan hierin wel realistisch zijn naar jezelf toe. Ik had er namelijk nogal een handje vol van om dingen keer op keer maar weer te accepteren. Want het zou wel goed komen, hij zou wel veranderen uiteindelijk. Doordat ik mezelf telkens heb weggecijferd heeft dit helaas mijn zelfvertrouwen onwijs aangetast.

Heb je de mogelijkheid om dit tegen je partner te zeggen?
Doe dit dan vooral!

Heb je niet de mogelijkheid om dit tegen je partner te zeggen?
Ga dan voor jezelf na; waar ligt jou grens? Wat is voor jou grensoverschrijdend gedrag? En als dit gebeurt wat doe je dan?

Les 2. Je onderbuikgevoel klopt meestal wel
Ken je dat gevoel van binnen dat je weet dat er iets niet klopt? Maar je kan er nog niet helemaal je vinger op leggen? Hallo onderbuikgevoel! Als jouw onderbuikgevoel al iets aangeeft, luister daar dan vooral naar. Stop het niet weg. Ik wist van binnen namelijk al dat die relatie geen toekomst had, en toch ben ik er nog een jaar mee doorgegaan.

Zodra je diep van binnen weet dat iets geen toekomst heeft. Stop er dan mee. Hoe dieper je ergens in komt te zitten, hoe moeilijker het is om weg te gaan. En waarom zou je ergens dan nog verder je energie insteken, terwijl je dit beter voor andere dingen kan gebruiken?

Les 3. Blijf erover praten met vrienden
Heb het erover met goede vrienden van je. Je hoeft het niet met iedereen erover te hebben, maar 1 of 2 goede vriendinnen/vrienden kan wel helpen. Zij zien dingen die jij misschien niet ziet. Liefde maakt tenslotte blind. Dat heb ik zeker gemerkt. Luister ook goed naar wat zij te zeggen hebben. Vaak hebben ze alleen maar het beste met jou voor.

Deel je zorgen, vraag advies of hun mening. Soms kunnen zij ook realistischer kijken naar je zorgen, of deze echt nodig zijn of niet.

Les 4. Zoek hulp in je omgeving
Naast erover praten met je omgeving, kan je ook hulp aan ze vragen. Doe dit echt. Je dringt je niet op, je vraagt niet teveel van ze, als je dit misschien denkt. Ik had 1 vriendin die altijd voor me klaar stond. Ze woonde ook wat dichterbij gelukkig, dus dat scheelde een hoop. Uiteindelijk heeft zij mij geholpen met verhuizen en stond ze altijd voor me klaar wanneer het bij mij thuis weer uit de hand liep. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Inmiddels zijn we 8 maanden verder op het moment dat ik dit schrijf en nog steeds heb ik er af en toe last van. Mijn vertrouwen en zelfverzekerdheid zijn aangetast. Gelukkig heb ik nu een hele lieve vriend die mij hierbij helpt en mij laat zien dat het zeker ook anders kan. Ik weet nog goed dat ik op het begin zo verbaasd was over de kleine dingen die hij voor mij deed. Dat gaf mij alleen maar meer bevestiging dat ik er goed aan had gedaan om die andere relatie te stoppen en dat het zeker niet normaal was hoe die andere relatie gegaan is.

Ben jij nieuwsgierig naar mijn verhaal over mijn ongezonde relatie?
Laat het me dan even weten, bij meerdere reacties ga ik hem misschien wel schrijven.

Loop je zelf ergens tegenaan in je relatie of herken jij je in mijn verhaal en kan je wel wat hulp gebruiken van een buitenstaander? (Iemand die jullie allebei niet kent en een neutrale kijk heeft op de situatie) Neem dan contact met me op, dan zal ik kijken wat ik voor je kan doen!

lisa van heusden

Wat je misschien ook interessant vindt:
>> 5 tips hoe je omgaat met stress
>> Positiever door dankbaarheid
>> Boek je gratis Happiness Call met mij

About the Author: