Wat je kan doen om uit die comfortzone te gaan? Ga een sport doen die je nog nooit gedaan hebt! Misschien wel eentje die je eigenlijk een beetje eng vind. Of bang bent dat je er niet goed in bent.

Dat is wat ik had bij kickboksen. Ik dacht dat ik het niet kon, dat ik sowieso veel pijn zou gaan hebben en dat ik dus als een watje (wat heb ik toch een hekel aan dit woord) gezien zou worden. Want ik weet van mijzelf dat mijn pijngrens niet echt hoog is, dus dat kon alleen maar fout gaan.

Bij mij op de sportschool bieden ze kickbokslessen aan en een tijdje terug ging ik het dan eindelijk proberen. En wat was het heerlijk! We hoefden niet tegen elkaar, wat de angst voor pijn al meteen weghaalde. En wat dit dus een goeie eerste stap maakt om dit te gaan doen. Misschien ga ik in de toekomst wel kickbokslessen met een sparringspartner proberen, maar voor nu is dit helemaal goed.

Inmiddels doe ik dit elke woensdag en wil ik het eigenlijk 2 keer per week gaan doen. Naast het feit dat het een ongelofelijk goeie workout is, omdat je je hele lichaam ermee traint, helpt het je zelfverzekerdheid ook nog eens groeien. Je leert meer over zelfverdediging, waardoor je je sterker gaat voelen. Je bent actief bezig met je techniek en kracht, waardoor je ook echt sterker wordt. Plus je kan je even goed afreageren en die negatieve energie eruit gooien!

Welke sport zou jij nog wel eens uit willen proberen?

lisa van heusden rouwbegeleider