Vaak praten we over rouwverwerking. Ook ik. Maar is rouw wel iets wat je kan verwerken? Betekend dat dat het ook weer over gaat? Dat er een einde aan zit? Of is rouwverwerking misschien niet een juist woord ervoor, omdat rouw niet iets is wat je verwerkt? Wat weer overgaat. Hier zijn verschillende meningen over.

Verschillende meningen zijn dat ‘verwerken’ niet het juiste woord is, omdat het verwerken van iets, impliceert dat het ook een einde heeft. Dat iets klaar is na een tijd. Wat anderen zeggen die verwerken niet het juiste woord vinden:

“Afval wordt verwerkt.”
“Er is een stuk van mijn hart mee gestorven”
“Rouw kent 3 niveaus: begin, midden en de rest van je leven”
“Verwerken gaat nooit gebeuren, want dat betekent dat het op een gegeven moment klaar is. Maar je leven wordt nooit meer zoals het was.”
“Verdriet en rouwen gaat niet over. Het is geen periode waar je doorheen moet.”

Bovenstaande meningen snap ik heel goed. Rouwverwerking heeft geen eindtijd. Hier ben ik ook uitgebreid op ingegaan in de blog ‘Hoelang duurt rouw?‘ die je hier kan lezen. Máár….

Tijdens de rouwverwerking verwerken we alle emoties die loskomen. De boosheid, de angst, het verdriet, het schuldgevoel, de wanhoop en ga zo maar door. Deze emoties verwerken we in ons eigen tempo hier is geen tijd aan vast te stellen. Maar deze emoties verwerk je uiteindelijk wel (hier kan ik je ook bij helpen). Het lijkt me namelijk erg vervelend om deze gevoelens over 20 jaar nog steeds zo heftig te hebben en dat is ook nergens voor nodig. Ik zeg niet dat het verdriet of andere gevoelens helemaal weggaan. Dat zeker niet. De persoon die is overleden zal altijd in je hart blijven en die zal je nooit vergeten. Jouw liefde voor hem/haar zal nooit overgaan.

Het is voor mij nu 8 jaar geleden dat mijn vader is overleden. En ik heb zeker nog momenten dat ik verdrietig ben. Maar die momenten heb ik goed onder controle en belemmeren mij niet meer in het dagelijks leven. Ik hou nog steeds zielsveel van mijn vader en mis hem nog elke dag. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk.

Verwerken kunnen we dus beter zien als ‘het leren omgaan met..’, zodat het je niet meer in het dagelijks leven belemmerd of je je continu zo down voelt. En verwerken doet iedereen op zijn of haar eigen tempo.

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.

Lisa van Heusden rouwbegeleider

Ik geef toestemming om mijn gegevens op te slaan en te verwerken.

Ik wil tips en aanbiedingen ontvangen per e-mail.