Op donderdag 24 januari stond ik in de krant, het Haarlems Dagblad! Ik had nooit verwacht dat het zo’n groot artikel zou worden, want wat bleek ik sta gewoon op 2 pagina’s met een grote foto erbij. Heel gaaf. Het artikel gaat over mijn verleden, de dingen die ik heb meegemaakt en waarom ik mijn bedrijf ben begonnen, wat mijn doel is. Ook wordt er verteld over mijn masterclass die ik 22 februari 2019 gaf. Benieuwd naar het artikel? Die deel ik natuurlijk graag met je! Je leest het hele artikel hieronder.

Na het overlijden van haar vader organiseert Lisa van Heusden een masterclass

Lisa (24) adviseert haar lotgenoten

Haarlem * Ze zit midden in haar eindexamens van de middelbare school als haar vader op 51-jarige leeftijd overlijdt aan alvleesklierkanker. Lisa van Heusden (24) was op dat moment net 17, en haar wereld stond op zijn kop. Tegenwoordig is Lisa bezig met het organiseren van een masterclass en workshops om lotgenoten te helpen. Haar eerste masterclass is op 22 februari bij Bar Wolkers aan de Gedempte Oude Gracht.

Tegenslag

Lisa komt uit Heemstede en houdt zich nu vooral bezig met het helpen van anderen. De doelgroep van de masterclass zijn jongvolwassenen die met tegenslagen kampen en school of werk er niet onder willen laten lijden. “Ik heb bij mijzelf heel erg gemerkt dat ik vastliep met dingen op school. Bij tegenslagen komt er zoveel meer kijken dan bijvoorbeeld alleen de rouwverwerking die ik had. Je hele leven wordt overhoop gegooid.” Een tegenslag kan volgens haar alles zijn. “Niet aangenomen worden op de studie die je zo graag wilde doen, is voor veel mensen ook een tegenslag”, zegt Lisa.

Zakken

Nadat ze op twee tiende punt zakt voor haar havo examens besluit ze vavo te doen. Vavo is een opleiding waar je alleen leert voor de vakken waarvoor je gezakt bent. “Daar hoefde ik maar twee dagen per week naar school, en die rust had ik echt even nodig.” Daarna doet ze een hbo-studie Social Work, ook wel Culturele Maatschappelijke Vorming genoemd. Die opleiding heeft ze twee jaar geleden met succes afgerond.

Dat ze anderen wil helpen stond op dat moment helemaal vast. In het derde jaar van haar studie loopt Lisa zes maanden stage bij een kinderopvang in San Francisco. Dit heeft volgens haar positief uitgepakt. “Ik ging helemaal alleen, daar word je best volwassen van. Ik ben daar ook veel zelfstandiger en zelfverzekerder geworden.” De Amerikaanse manier van denken en problemen oplossen zet haar aan het denken. Ze komt er daar dan ook achter dat ze de laatste tijd op de ‘automatische piloot’ heeft geleefd, en dat ze weinig besef had van wat ze ‘nou eigenlijk allemaal aan het doen was’.

Als ze werkzaam is als projectmanager bij een vertaalbureau in Leiden vind Lisa dat het tijd is voor wat anders. “Ik kwam daar niet verder dan het sturen van mailtjes en een wandeling naar de kopieerautomaat.” Ze schrijft zich vorig jaar april in bij de Kamer van Koophandel, omdat ze parttime iets wil doen wat ze leuk vindt. Ze begint haar eigen bedrijf, waarbij werken met mensen centraal staat. Dat is ten slotte wat ze graag wil. Naast dit alles is ze nog werkzaam bij een kinderdagopvang.

Het doel van dit bedrijf is zo veel mogelijk jongvolwassenen helpen en inspireren weer op de rit te komen na een tegenslag. ‘Van overleven naar leven’, noemt Lisa het ook wel. “Ze moeten weer doen wat ze leuk vinden en niet omdat ze denken dat het van ze verwacht wordt. Vooral durven is hierbij belangrijk.”

De masterclass is volgens Lisa ‘laagdrempelig’, zodat mensen eerder de stap zetten om mee te doen. Later is Lisa van plan een-op-een advies aan mensen te geven. “Tegenwoordig is alles online, maar ik wil het persoonlijk houden. Ik ben van mening dat dat veel meer brengt.”

rouwbegeleiding Haarlem Lisa

Bron: Haarlems Dagblad, 24 januari 2019

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn begeleiding? Klik dan op de button en krijg meer informatie!

lisa van heusden rouwbegeleider