Voor het eerst ging ik naar de psycholoog toen ik 17 was. Mijn vader was overleden en ik wilde eraan werken, ik wilde om kunnen gaan met mijn verdriet en ik wilde niet de rest van mijn leven down blijven. Eerst was ik erg sceptisch tegenover een psycholoog. “Die gaat dan zeker vragen stellen als ‘hoe voel je je daarbij?’ daar zit ik echt niet op te wachten, daar heb ik toch niks aan”. Ik wilde het wel een kans geven dus maakte ik een afspraak.

De eerste keer was best heftig, omdat het verdriet nog sterk aanwezig was kon ik er nog niet goed over praten zonder te huilen. Maar mijn psychologe had veel begrip en ze wist de juiste vragen te stellen.

De keren daarop ging het steeds beter. Het fijne was dat ik ook achter gevoelens kwam, waarvan ik nog niet wist dat ik ze had. Zoals boosheid, angst en een schuldgevoel. Ik durfde de dingen uit te spreken die ik tegen niemand anders durfde te zeggen. Omdat ik bang was dat mensen daarover zouden oordelen, of dat het egoïstisch zou zijn. Ze gaf me opdrachten mee om thuis uit te voeren en zo maakten we een map vol met herinneringen, tekeningen en manieren hoe ik mijn gevoel kon uiten.

Na een tijd ging ik in plaats van 1 keer in de 2 weken, 1 keer per maand en op een gegeven moment was ik klaar bij de psycholoog. In totaal ben ik ongeveer een jaar bij haar geweest. En ik vond het heel fijn. Ik keek elke keer uit naar onze afspraak. Ook al wist ik dat het zwaar zou worden en er een grote kans was dat er verdriet naar boven zou komen, ik wist ook dat dit goed voor mij was en dat ik op deze manier alles beter kon verwerken.

Het is echt belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je psycholoog en dat je een klik met die persoon voelt. Voel je dat niet? Ga dan op zoek naar een ander. Als je namelijk geen klik voelt of je niet op je gemak voelt, dan ga je ook minder delen, dan kan je niet volledig eerlijk zijn. En juist dat is belangrijk. Juist de dingen die je niet hardop durft te zeggen zijn belangrijk om hardop te zeggen.

Onthoud dat dit allemaal per persoon verschillend is. Voor mij heeft een psycholoog echt geholpen. Maar mijn broertje is bijvoorbeeld nooit naar een psycholoog gegaan. Het uitproberen kan nooit kwaad. Door het uit te proberen kom je er pas achter wat wel of wat niet voor jou werkt. Jij bepaald hoe je ergens mee omgaat. Jij bepaald of je bij de pakken neer blijft zitten of dat je aan de slag gaat om weer je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Want zeg nou zelf, wil jij je de rest van je leven down voelen of wil je energievol en blij je leven leiden?

Is een psycholoog niks voor jou? Of heb je niet perse een psycholoog nodig maar wil je wel weer de rust en kracht in je leven terug?

Daar kan ik je bij helpen.

Laten we gezellig en vrijblijvend een kopje koffie (of thee of wijn) drinken om te kijken wat ik voor je kan doen!

lisa van heusden rouwbegeleider

Ik geef toestemming om mijn gegevens op te slaan en te verwerken.

Ik wil tips en aanbiedingen ontvangen per e-mail.