Lisa van Heusden de balans in het dagelijks levenDe balans in het dagelijks levenLisa van Heusden coach

De balans is kwijt.

Je wilt veel in het dagelijks leven. Je wilt je huishouden op orde hebben, je wilt sporten, je wilt gezond eten, je sociale contacten onderhouden, het goed doen op je werk, misschien heb je wel een relatie die je ook wilt onderhouden en je wilt nog tijd hebben voor jezelf.

En dat lukt niet. De tijd gaat te snel en ondertussen voel je je te moe om te sporten of ook maar iets anders te doen.

1. Energie

De balans tussen werk en privé gaat vaak over het hebben van geen vrije tijd. Of het missen van de energie om iets te doen als je dan vrije tijd hebt. De kunst is om het als 1 geheel te zien en er beter in te worden. Je energie verdelen, tijd slimmer indelen en meer te genieten om jezelf ook weer op te kunnen laden.

Het hebben van balans is geen ding of een doel wat je hebt of niet. Het is een vaardigheid die je jezelf kan aanleren. Het is ook niet in 1 dag of 1 week of zelfs in 1 maand gedaan. Je moet jezelf continu corrigeren om in balans te blijven. Het begint allemaal bij je energie. Hoe meer energie je hebt en hoe meer je geniet van het leven, hoe makkelijker het is om in balans te blijven.

2. Doe minder

Door minder te doen behoudt je de balans ook beter. Hoe meer verschillende dingen je probeert te doen, hoe moeilijker het wordt om in balans te blijven. Je kan het zien als jongleren met ballen. 1-3 verschillende ballen omhoog houden is geen probleem, maar hoe meer ballen erbij komen hoe moeilijker het wordt. En wanneer dit wel lukt, kost het je heel veel energie. Je moet namelijk heel goed blijven focussen, waardoor je continu gespannen bent.

3. Plannen

Plannen helpt ook goed bij het behouden van de balans in het dagelijks leven. Als je van tevoren al goed nadenkt en een plan ontwikkeld, hoef je de rest van de dag minder na te denken en kost het je dus ook minder energie en tijd.

→ Doe minder op een dag of in die week;

→ Werk aan je perfectionisme: je hoeft niet continu de beste te zijn of overal bij aanwezig te zijn;

→ Maak je leven niet zo moeilijk: kook bijvoorbeeld 2 maaltijden in een keer, schakel hulp in of schrap de onnodige stappen in je werk of dagelijks leven.

4. Have fun!

Tot slot moet je het leven niet zo serieus nemen! Leef zoveel mogelijk in het moment, geniet van de kleine dingen in het leven, heb lol, speel vaker en houdt stress zover mogelijk bij je vandaan.