Het is weer die tijd van het jaar. De maand december. Een maand vol feestdagen. Als je een dierbare hebt verloren kan deze maand heel lastig zijn. Er kunnen veel gevoelens naar boven komen. Verdriet, boosheid, maar ook gevoelens waar je misschien net niet de vinger op kan drukken.

December, 2011. De eerste kerst en oud en nieuw zonder mijn vader. Mijn vader was in mei 2011 overleden. De eerste keer feestdagen zonder hem, waren heel moeilijk. Het begon voor mij al in de maand november met een naar onderbuikgevoel. Ik werd vermoeider, lichtgeraakter en kon om de kleinste dingen al verdrietig worden. Logisch ook, want ik zat nog volop in mijn eigen rouwverwerking.

Hoe ben ik de eerste keer kerst doorgekomen?

Deze kerst ben ik vooral veel met mijn familie geweest. Met de dierbare die ik nog wel had. En heb ik veel ruimte en rust voor mijzelf gecreëerd, maar zocht ik ook afleiding. Er is hier geen magische manier voor hoe je deze dagen goed doorkomt. Maar dat hoeft ook niet. Het verdriet mag er zijn. Al helemaal de eerste kerst zonder je dierbare. Het verdriet hoort erbij, daar moet je ook niet van weglopen. Je ondergaat het als het ware. Zolang je jezelf maar die ruimte ervoor geeft.

Ook tijdens de kerst stonden wij stil bij mijn vader. Door expliciet op hem te proosten en hem te benoemen. Het er met elkaar heel even over hebben. Het niet ontkennen. Er werd gezegd hoe graag we hem erbij hadden gewild en hoe erg we hem allemaal misten. En doordat we daar even bij stilstonden, vonden we ook weer steun bij elkaar. Het gevoel van er niet alleen voor staan.

Oud&Nieuw

Deze dag was voor mij het moeilijkst. Er zat een nieuw jaar aan te komen, een nieuw jaar zonder mijn vader. Ik had geen idee wat mij te wachten stond, hoe het zou gaan zijn zonder hem en ik dacht terug aan alles wat er dat jaar was gebeurd. Op deze avond heb ik mij omringd met vrienden. Ik zocht leuke afleiding, om ook gewoon een leuke avond te hebben. Want ik wist dat mijn vader dat ook zo gewild zou hebben. En afleiding kan ook goed zijn.

Afleiding zoeken

Afleiding zoeken. Soms kan dat ook iets goeds zijn. Je hoeft jezelf niet altijd down te voelen. Als je daar namelijk teveel in blijft hangen dan zit je in een neerwaartse spiraal. Laatst had ik hier toevallig een gesprek met iemand over. Er wordt heel zwaar getild aan het onderwerp ‘de dood’. En dat begrijp ik heel goed, het is ook heel zwaar en moeilijk en verdrietig om het mee te maken. Maar als we er zo zwaar aan blijven tillen, dan blijft het ook een zwaar onderwerp om over te praten. Dan houden we elkaar heel erg vast in het negatieve, terwijl je juist er weer bovenop wilt komen. Terug naar het positieve. In een andere blog ga ik hier uitgebreider op in!

Wat kan je doen?

Tip 1. Geef en gun jezelf rust. Neem die momenten voor jezelf en laat het verdriet er ook zijn. Het is hartstikke normaal dat deze maand moeilijk is en verschillende gevoelens met zich meebrengt. Laat het toe. Laat het over je heenkomen.

Tip 2. Benoem het. Het is helemaal niet erg om het tijdens kerst of oud&nieuw te benoemen. Proost op die persoon, geef aan dat je het jammer vind dat diegene er niet bij is, zeg wat je voelt. Het gevoel is er en dat is heel normaal. Dat mag je zeker hardop zeggen. En het hardop zeggen, kan heel erg opluchten. Misschien vind je zelfs wel steun bij elkaar juist door het hardop te zeggen.

Tip 3. Omring je met dierbare. Als je je omringd met dierbare is er een grote kans dat zij hetzelfde voelen als jij. Of dat zij die persoon ook missen. Of in ieder geval veel om jou ook geven. Het is fijn om met de mensen te zijn waar je van houd en dankbaar te zijn dat je elkaar nog hebt.

Tip 4. Zoek afleiding. Ga leuke dingen doen! Ga lekker kerst vieren, ga lekker oud&nieuw vieren, ga met vrienden op pad. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen, want je hoeft jezelf niet op te sluiten en alleen te zijn. Maar let op: gun jezelf ook de rust van tip 1.

Tip 5. Deze tip is per persoon verschillend. Maar persoonlijk: ik voel mijn vader nog elke dag bij me. En dat geeft me rust. Hij zit in  mijn hart voor altijd, maar ik voel hem ook om mij heen. Dus ik weet dat hij erbij is, alleen op een andere manier.

Heb je nog vragen ergens over of wil je hulp om de rust en kracht in je leven terug te vinden na het verlies van een dierbare?
Neem dan contact met me op of stuur een mail naar info@lisavanheusden.nl.

Lisa van Heusden rouwbegeleider

Ik geef toestemming om mijn gegevens op te slaan en te verwerken.

Ik wil tips en aanbiedingen ontvangen per e-mail.