Stress.. Hoe ga je hiermee om? Iedereen kent het wel en de meeste hebben ook wel eens stress ervaren. De een heeft er meer last van dan de ander en de een weet hiermee beter om te gaan dan de ander.

Maar wat is stress nou eigenlijk?
Stress is niks minder dan spanning of druk. Als we het over stress hebben gaat het meestal over teveel spanning. Toch is stress niet altijd ongezond. Het is een natuurlijke reactie van een gezond lichaam. Stress kan zelfs helpen om tot een betere prestatie te komen op het werk bijvoorbeeld. Het maakt je alert, efficiënt en geconcentreerd. Stress wordt pas ongezond wanneer je lichaam niet meer in evenwicht is. Dan is de zogenoemde draaglast groter dan de draagkracht. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een te kleine draagkracht.

Hoe ga je met stress om? Dit is per persoon natuurlijk verschillend.
Maar hier een aantal tips wat je zou kunnen uitproberen om erachter te komen wat voor jou helpt.

Tip 1: Wat veroorzaakt de stress?

Probeer er eerst achter komen waarom je zo gestrest bent. Is het een persoon, is het iets op je werk, is het een onzekerheid en situatie etc. Waar maak je je zorgen om dat deze spanning oplevert? Zodra je hier achter bent, kun je dit gerichter gaan oplossen. Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn door je er geestelijk op voor te bereiden. Of vraag advies in je omgeving, misschien hebben zij een goede tip hoe je ermee om kan gaan. Soms hebben mensen zelf ook in zo’n zelfde soort situatie gezeten en kunnen ze je hier goed advies in geven. Of ga alvast bekijken en misschien zelfs voor jezelf uitschrijven hoe je de situatie gaat aanpakken. Zo krijg je goed controle over de situatie waardoor dit helpt de stress te verminderen.

Tip 2: Chaos vermijden

Een rommelig huis, een chaotische werkplek en daardoor geen overzicht hebben, dit zijn allemaal factoren waardoor je snel in de stress kan schieten. De gedachten ‘waar zijn mijn sleutels?’ net voordat je weg wilt gaan en eigenlijk al aan de late kant bent en ‘wat moest ik nou ook alweer allemaal doen vandaag?’ zijn vast erg herkenbaar. Stel daarom prioriteiten en wees realistisch. Maak bijvoorbeeld een to do-lijstje met wat je écht moet doen, en stel vervelende en/of moeilijke taken niet uit maar doe ze als eerst. Uitstel leidt namelijk sneller tot chaos en stress. Vergeet niet jezelf ook rustmomenten te geven om weer energie te krijgen voor andere taken.

rouwbegeleiding Haarlem Lisa

Tip 3: Ga sporten!

Ook al is het maar 1 keer per week een half uurtje hardlopen. Sporten helpt bij het verminderen van stresshormonen uit je lijf en maakt gelukshormonen (endorfines) aan. Ook gezond eten draagt hier aan bij. Probeer niet alleen geestelijk een goede conditie te hebben, maar ook lichamelijk.

Tip 4: Agenda

Plan lege plekken in in je agenda. Dit zijn jouw rust momentjes om bijvoorbeeld te sporten, te lezen, yoga te doen of gewoon helemaal niks. Maar probeer de televisie, de computer of andere schermen te vermijden. Doe bij deze momenten echt iets voor jezelf en probeer even niet aan werk, school of andere taken te denken. Door het los te kunnen laten, kan je er later weer met een schone blik tegenaan.

Tip 5: Loslaten

Vraag jezelf af of de situatie die de stress geeft het allemaal waard is. Moet je dit perse doen? Of kan je dit ook loslaten. We hoeven niet altijd alles maar te doen en overal ‘ja’ op te zeggen in het leven. Het is ook heel goed om juist voor jezelf te kiezen en er bewust van te zijn waar je wel en niet energie uit kunt halen, in plaats van alleen maar inleveren.

Hopelijk heb je hier iets aan gehad. Ik hoor graag jullie eventuele aanvullingen. Want ook ik ervaar zeker soms stress. Soms helpt mij dit om goed te presteren, maar soms kan ik er ook heel vermoeid en ziek van worden. We blijven ten slotte allemaal mensen!

lisa van heusden rouwbegeleider